četrtek, 9. oktober 2014

Jabolčni mafini #brez-glutena-laktoze-sladkorja #zaprstepolizat

Živijo, zadnje dni se vse vrti okoli jabolk in moja pečica je kar vzdihovala po pecivu z jabolki! Naredila sem ga rahlega in sočnega, prav takega kot mi je najbolj všeč. Osnovni recept vsebuje prav malo sladila (yacoon, ksilitol (brezin sladkor) in moj najljubši, kokosov sladkor), zato sem ga na koncu prelila z medom. Med, ki ni segret nad 40 stopinj Celzija je tako zdrav, da ti jabolčni mafini postanejo odlično orožje za boj proti virusom!

Recept z lahkoto spremeniš v veganskega; izpustiš jajce ali ga nadomestiš z žlico namočenih lanenih semen. Strožji vegani lahko med nadomestite z javorjevim sirupom ali podobno.

Za pripravo recepta ne potrebujete kake mašinerije, le skledo, tehtnico, žlico ali dve in ribežen, pa seveda vaš najljubši pekač za mafine! Enostavno in brez ropotajočih mešalnikov!


Sestavine za 12 mafinov:

  • 100 gramov ovsenih kosmičev
  • 25 gramov ajdove moke
  • 40 gramov krompirjeve moke
  • 20 gramov polente (koruzna moka)
  • 25 gramov yacoona ali kslitola (lahko nadomestite s svojim najljubšim sladilom)
  • 150 g sojine smetane
  • 1 jajce
  • 3 jabolka (približno ½ kg)
  • Cimet, nagelnove žbice (po želji, jaz dodam približno 1 gram vsakega)
  • 15 gramov kokosovega sladkorja
  • 10 g vinski kamen
  • 5 g sode bikarbone
  • 12 x ¼ do ½ čajne žličke medu

Postopek:
Pečico ogreješ na 190 stopinj Celzija. Moke in sladila premešaj, dodaj sojino smetano in jajce ter dobro zmešaj.



Naribaj jabolka, dodaj začimbe, spet premešaj in zmes je pripravljena za peko!



Predlagam, da uporabiš silikonske modelčke za večkratno uporabo. Testo se ne bo kaj dosti dvignilo, zato brez strahu dobro napolni modelčke!



Peci 25 minut. Ko so spečeni, počakaj, da se malo shladijo. Med je najbolj zdravilen, če ni segret nad 40 stopinj Celzija.



Najbolj teknejo za zajtrk. Dober tek :)

Zasluge: TadiDeLux

Ni komentarjev:

Objavite komentar