torek, 29. julij 2014

Pita iz nektarin #presno #vegansko #zaprstepolizat


Merske enote:
g = gram
ml = mililiter
čž =  čajna žlica
jž = jušna žlica
J

Sestavine:

Sadje:   5 čvrstih nektarin

Omaka:  350 g izkoščičenih datljev; 250 ml vode; ½ čž (po želji več) cimeta

Testo:  210 g mandljev; 135 g kokosove moke (nastrgan kokos); 3 jž omake zgoraj

 Postopek:

Pito sestavljamo narobe obrnjeno. Model za pito ali torto najprej navlažimo in obložimo s plastično folijo.

 
Nektarine narežemo na majhne koščke in jih potlačimo v model.
Kar v hladilnik z njimi.

 
 
 
 
 
Izkoščičimo datlje. Jaz jih raje sama, saj sem tako lahko 100% gotova, da v pito ne zaide noben košček koščice.
Omaka, ki jo delamo, je zaprstepolizat, zato raje dodamo kak datelj ali dva, če želimo polizat prste več kot enkrat. V mešalniku (blenderju) zmiksamo datlje, vodo in cimet. Včasih so datlji bolj suhi in je potrebno dodati vodo. Prihranimo 3 do 4 žlice omake za testo, ostalo pa razmažemo po nektarinah.
 
V mešalniku (multipraktik) najprej zmeljemo mandlje, nato dodamo kokos in omako. Dobro premešamo. Z rokami oblikujemo polpetke, ki jih položimo na vrh modela.
 
Pazimo, da ne potlačimo premočno, da omaka ne spolzi ven. Nato po vrhu potresemo še malo kokosa in vse skupaj postavimo v zamrzovalnik za kako uro.
 
Pazimo, da ne zmrzne. Potem je pito potrebno samo še obrniti in pojesti.
 
Lahko pa počaka v hladilniku več ur, tudi čez noč. Ponavadi odstranim folijo tik preden pito razrežem, ker tako sadje ostane dlje sveže in ne oksidira.

 

Zasluge/inspiracija: Presne Tortice na Facebooku
Uživaj in sporoči, kako je šlo v slast :)
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar