Merske enote:
g = gram
ml = mililiter
čž = čajna žlica
jž = jušna žlica J
ml = mililiter
čž = čajna žlica
jž = jušna žlica J
Sestavine:
Sadje: 5 čvrstih nektarin
Omaka: 350 g izkoščičenih datljev; 250 ml vode; ½ čž (po želji več) cimeta
Testo: 210 g mandljev; 135 g kokosove moke (nastrgan kokos); 3 jž omake zgoraj
Pito sestavljamo narobe obrnjeno. Model za pito ali torto najprej navlažimo
in obložimo s plastično folijo.
Nektarine narežemo na majhne koščke in jih
potlačimo v model.
Kar v hladilnik z njimi.
Izkoščičimo datlje. Jaz jih raje sama, saj sem tako lahko 100% gotova, da v
pito ne zaide noben košček koščice.
Omaka, ki jo delamo, je zaprstepolizat,
zato raje dodamo kak datelj ali dva, če želimo polizat prste več kot enkrat. V
mešalniku (blenderju) zmiksamo datlje, vodo in cimet. Včasih so datlji bolj
suhi in je potrebno dodati vodo. Prihranimo 3 do 4 žlice omake za testo, ostalo
pa razmažemo po nektarinah.
V mešalniku (multipraktik) najprej zmeljemo
mandlje, nato dodamo kokos in omako. Dobro premešamo. Z rokami oblikujemo
polpetke, ki jih položimo na vrh modela.
Pazimo, da ne potlačimo premočno, da
omaka ne spolzi ven. Nato po vrhu potresemo še malo kokosa in vse skupaj
postavimo v zamrzovalnik za kako uro.
Pazimo, da ne zmrzne. Potem je pito
potrebno samo še obrniti in pojesti.
Lahko pa počaka v hladilniku več ur, tudi
čez noč. Ponavadi odstranim folijo tik preden pito razrežem, ker tako sadje
ostane dlje sveže in ne oksidira.
Zasluge/inspiracija: Presne Tortice na Facebooku
Uživaj in sporoči, kako je šlo v slast :)
Ni komentarjev:
Objavite komentar