ponedeljek, 4. avgust 2014

Peresniki s šparglji in grahom #zaprstepolizat


Sestavine za 2 do 3 porcije:
  • 250 g peresnikov (jaz uporabljam tiste brez glutena)
  • 500 g zelenih špargljev
  • 300 g zmrznjenega graha
  • 100 ml smetane (sojine oz brez laktoze)
  • Pecorino (trdi ovčji sir) – po želji

Testenine brez glutena so navadno narejene iz mešanice riževe in koruzne moke, ali pa same koruzne moke. Prve se znajo kaj hitro razkuhati, druge pa so lahko zelo čvrste tudi, ko so skuhane. Resno, tisti ki jih niso vajeni, so me že obtoževali, da so »preveč al dente«.
Ta recept lahko pripravite z vrsto peresnikov, ki je vam najljubša.

Preden postavimo pisker na ogenj, pripravimo (operemo, razlomimo, vzamemo iz hladilnika) vse sestavine. Šparglje operemo in nalomimo na približno 2-3 cm dolge koščke. Vršičke spravimo posebej, ker jih bomo kuhali manj časa kot stebla. Skrajni del stebel pa seveda zavržemo.

Testenine vržemo v vrelo osoljeno vodo (pazi, da je vode vsaj 3 litre) in kuhamo po navodilih. Navodila za čas kuhanja so tu zelo pomembna, saj bomo 5 minut pred koncem kuhanja testenin dodali še stebla špargljev, 4 minute kasneje pa še vršičke. Vmes pa v veliki ponvi segrejemo smetano do vrenja in ji dodamo grah.

Ko so testenine s šparglji kuhane, jih s penovko poberemo iz lonca in preložimo v ponev. Dodamo še malo zajemalko vode, v kateri so se kuhali, pravzaprav pa je količina je odvisna od tega, kako gosto omako želite. Odstavimo z ognja, po želji naribamo pecorino in dobro premešamo.

Dober tek!

Jed je kar precej nasitna, zato je kljub temu, da je #zaprstepolizat, na koncu lahko nekaj ostane. Nič hudega, spravite ostanke v hladilnik, ko jim dodate malo balzamičnega kisa, olivnega olja, pa malce zelene solate in/ali paradižnika, dobite okusno solato, ki je tudi #zaprstepolizat!

Dober tek še enkrat!

Zasluge: TadiDeLux (ja, sama sem si izmislila :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar